16. Melyik adománynak van nagyobb hatása? — Felolvasás a 04. 20. szombati adakozáshoz

2024.04.19

Marcos azt hallotta egyszer a lelkészétől, hogy a bibliai elvek alapján adott adományok szélesebb körben és egységesebben hatnak földünkön a misszió növekedésére.

VIDEÓ Lejátszás

 Ez felkeltette a figyelmét és rákérdezett. Azt a választ kapta, hogy három alapelve van ennek:

  1. Rendszeresség (Példabeszédek 3:9; Malakiás 3:8-10). A gyakoriságot, a fizetésünk ritmusa határozza meg, nem a gyülekezet igénye vagy a mi vágyunk. Tehát, amikor bevételünk van – ami az Isten áldása – akkor megtisztelhetjük Istent tizedünkkel és adományainkkal.

  2. Arányosság (5Mózes 16:17; 1Korinthus 16:2). Az arányos adomány azt jelenti, hogy bevételünk arányában határozzuk meg. Talán a legjobb, ha bevételünk egy általunk meghatározott százaléka szerint adjuk az Úrnak adományainkat.

  3. Nevezhetnénk „glokális” gondolkodásnak. (ApCsel 1:8) „Glokális” kifejezés, két szóból tevődik össze, a „globális” és a „lokális” szavakból. Missziós erőfeszítésünk és következésképpen adományaink is, a megváltási tervet kell kövesse, ami szem előtt kell tartsa azt a helyet, ahol élünk, gyülekezetünket, és az egész világot. Egyházunk elindított egy szétosztási tervet, amit összevont adakozási tervnek nevezünk, hogy egyenlőséget szorgalmazzunk.

Ez a terv azt javasolja, hogy adományaink 50%-60%-val a helyi gyülekezetünk misszióját támogassuk; 20%-30%-val régiónkat, ez általában a Területünk/Uniónk/Divíziónk; a megmaradó 20%-val a nemzetközi missziómunkát, amit a Generál Konferencia gyűjt és oszt el a Világmissziós alapon keresztül.

Marcosnak még azt is elmondta a lelkésze, hogy az összevont adakozási tervet szinte az adventista világ 90% követi. Minden beadott, de meg nem jelölt adakozást, e szerint osztanak fel. Ez a rendszer, egyenlő növekedést segít helyileg és világszélesen is.

Azokon a területeken, ahol ezt a rendszert még nem alkalmazták, és valaki az u.n. „glokális” módszer alapján akarja elosztani adományát, annak azt még külön-külön kell megcímkézze, az ApCsel 1:8 alapján. Így a helyi, környezeti és nemzetközi igényeket is figyelembe vesszük.

Marcos el is határozta, hogy „glokális” missziós adakozó lesz. Érdemes neked is ezt átgondolni, ahogy a Bibliában olvassuk egyszerre Jeruzsálemben, Júdeában és az egész földön, ami azt jelenti helyileg, régiónk szerint, és nemzetközileg.

Helyezzük Istent az első helyre és magunkat egy kicsit hátrébb.