19. Figyeljünk kiadásainkra — Felolvasás a 05. 11. szombati adakozáshoz

2024.05.08

A reklámokat és a különböző üzleti fogásokat azért találják ki, hogy elégedetlenséget ébresszenek benned, és új dolgokat akarj megvásárolni. Ezek miatt sokan adósságba hajszolják magukat. Arra gondolnak, hogy a boldogságot így nyerhetik el, akár még kölcsön felvételével is.

VIDEÓ Lejátszás

A Biblia arról beszél, hogy a boldogság úgy is elérhető, ha meg vagy elégedve azzal, amid van. A megelégedettség nem azt jelenti, hogy lemondasz minden álmodról és célodról, de azt tanítja, hogy legyünk elégedettek az életünkkel, tiszteljük Istent és kerüljük el az adósságot.

Itt van néhány ötlet, hogy anyagilag szempontból kiegyensúlyozottan éljünk:

  1. lépés: Gondold át, „Hová ment el a pénzed?” Írd le havi kiadásaidat, és csoportosítsd három kategóriába: (1) Állandó kiadásaim, amiket nem tudsz kikerülni (mint a tizedem, részletfizetéseim, adományaim, adóm); (2) Rendszeres kiadásaim (élelmiszer, víz, elektromosság, orvosi költségek, gáz); (3) Nem feltétlen fontos költségek (például utazások, elektronikus cuccok, kikapcsolódási tevékenységek). Ha kiadásaidat rendszeresen feljegyzed, megtudod mire költöd a pénzed.

  2. lépés: Készíts egy havi költségvetést. Tedd fel a kérdést, „Mik a céljaim? Van tartozásom? Akarok félre tenni egy kis pénzt a későbbi kiadásokra, például kocsi vásárlásra, gyerek taníttatásra, vagy öregkorra? Állítsd fel a céljaidat. Pl: ha félre akarsz tenni havi 40 000 forintot a nyugdíjas időkre. Ha így van, akkor állítsd be ezt havi kiadásként.

  3. lépés: Vesd össze a bevételedet kiadásaiddal. Melyik a nagyobb? Nyilvánvaló, hogy el kell kerülni a tartozást. Bevételed magasabb kell legyen kiadásaidnál. Ha a kiadás nagyobb, adósságba kerülsz. Ha ez a helyzet, akkor át kell gondolni, min kell változtatni! Lehet, hogy túl sokat költesz lényegtelen dolgokra.

Lehet, hogy társadalmunkban a tartozás elfogadott dolog, a Biblia ezzel kapcsolatban azt tanácsolja, hogy „Senkinek semmivel ne tartozzatok, hanem csak azzal, hogy egymást szeressétek…” (Romans 13:8).

Ha tizedünket, adományainkat betervezzük, akkor azt kérjük Istentől, hogy Ő legyen a mi Urunk, még az anyagi helyzetünk felett is.

Legyünk hűségesek tizedeinkkel és adományainkkal, helyezzük Istent az első helyre és magunkat egy kicsit hátrébb.